Smrt blízké osoby. Pomozte dítěti se s ní vyrovnat!

Datum publikace: 16.08.2010

Kategorie: Rodiče a děti

Smrt je bolestivou, ale neodmyslitelnou součástí života. Pokud dítě opustí blízká osoba, potřebuje Vaši pomoc k tomu, aby se mohlo s touto ztrátou vyrovnat.  

Mladší děti potřebují vysvětlení  

Když dojde k úmrtí někoho ze členů rodiny, často se pozůstalí uzavřou do svého zármutku tak hluboce, že si ani neuvědomí, že také dítě potřebuje útěchu. Menší děti kromě útěchy navíc potřebují vysvětlení. Zde záleží na tom, kolik je dětem let. Současné děti předškolního věku považují smrt za přechodnou záležitost, kterou lze změnit. Vždyť v pohádkách přeci pořád někoho oživují! Kupříkladu otrávenou Sněhurku oživil princ polibkem. Kromě toho v tomto věku jen málokteré dítě dokáže pochopit příčinu a následek. Není proto výjimkou, že si pětileté dítě klade za vinu smrt svých rodičů, například protože zlobilo. Tento pocit viny je nutno dítěti za každých okolností a opakovaně vyvrátit! Pouštět se do vysvětlování nenávratnosti smrti je příliš kruté. V podstatě nemá ani smysl malému dítěti vysvětlovat, že už nikdy neuvidí svou maminku. Zde je skutečně lepší říci, že maminka je nyní v jiném světě, kde spinká a má se dobře.

Kdy potřebujete odbornou pomoc

Smrt dokáže pochopit dítě zhruba ve věku 6 let. Některé děti pláčou, jiné reagují zlostně, nebo se skrytě trápí. Zde již není třeba vysvětlení, o to více útěchy však starší děti potřebují. Je důležité, sdělit si, co vzájemně cítíte, a dát najevo svou bolest. Otevřeně dítěti řekněte, jak moc Vás ztráta Vašeho partnera či druhého dítěte bolí. Zároveň je však důležité zdůraznit, že smrt blízké osoby jednoho dne přebolí, a že se tímto život nezastavil. Snažte se novou situaci zvládat, abyste mohli jít svému dítěti příkladem. Na smrt blízkého člena rodiny obvykle reagují děti ztrátou zájmu o každodenní aktivity. Často se zhorší jejich prospěch ve škole, což je pochopitelné. Pokud však toto období smutku přetrvává po delší dobu (a je doprovázeno ztrátou chuti k jídlu, nespavostí, uzavírání se před ostatními včetně Vás), pak je nutné vyhledat pomoc dětského psychologa.                    

Přečtěte si také:

Navštivte také: Recepty, Těhotenství

Komentáře